Life Sciences Marketingtrends voor 2023

Life Sciences Marketingtrends voor 2023

De biowetenschappenindustrie is voortdurend in beweging, dus ook de marketingtrends veranderen voortdurend. Op weg naar 2023 zijn er enkele belangrijke trends waarvan marketeers in de biowetenschappen zich bewust moeten zijn om de curve voor te blijven. Enkele van de grootste trends die we zien zijn een grotere nadruk op personalisering, een groter gebruik van gegevens en analyses, en een verschuiving naar meer digitale marketingkanalen.

In deze blogpost gaan we dieper in op deze trends en geven we tips om ons erop voor te bereiden. Door de trends te begrijpen die de toekomst van life sciences marketing vormen, kunt u ervoor zorgen dat uw campagnes de curve voorblijven en solide resultaten opleveren.

Dus, terwijl je waarschijnlijk nog niet eens klaar bent met al je follow-up voor 2022 en hier is 2023 al! Er moeten nieuwe plannen worden gemaakt, budgetten worden goedgekeurd en micromanagerende bazen moeten tevreden worden gehouden.

Wat zijn je plannen?

Gegevens, automatisering en software

Toenemend gebruik van big data analytics

Het gebruik van big data analytics zal in populariteit toenemen naarmate marketeers manieren zoeken om beter inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van klanten.

Marketingautomatisering wordt de norm

Marketingautomatisering wordt de norm voor life sciences bedrijven. Door marketingprocessen te automatiseren, kunnen life sciences bedrijven hun efficiëntie en ROI verbeteren en tijd vrijmaken voor meer strategische taken. Bovendien kan marketingautomatisering helpen bij het verzorgen en kwalificeren van leads en het volgen en meten van marketingcampagnes.

Softwareplatforms vervangen agenten

De trend om softwareplatforms te gebruiken ter vervanging van menselijke agenten in verschillende sectoren zet zich door, en de sector biowetenschappen vormt daarop geen uitzondering. Er zijn verschillende redenen voor deze verschuiving, maar de belangrijkste is misschien wel dat softwareplatforms klanten en patiënten een meer gepersonaliseerde ervaring kunnen bieden.

In het verleden hebben biowetenschappelijke bedrijven sterk vertrouwd op verkoopagenten om hun producten en diensten te promoten. Deze agenten hadden echter vaak weinig of geen persoonlijk contact met potentiële klanten, waardoor het een uitdaging was om relaties op te bouwen en een goede verstandhouding te creëren.

Anderzijds bieden softwareplatforms een veel persoonlijkere aanpak. Het verzamelen van gegevens over individuele gebruikers kan zorgen voor zeer relevante inhoud en aanbevelingen die zijn afgestemd op ieders specifieke behoeften. Hierdoor kunnen biowetenschappelijke bedrijven een intiemere relatie met hun klanten opbouwen en beter aan hun behoeften voldoen.

Bovendien kunnen softwareplatforms vaak veel effectiever schalen dan menselijke agenten. Daardoor kunnen zij snel en efficiënt grote aantallen mensen bereiken zonder dat daar dure fysieke infrastructuur of uitgebreide opleidingsprogramma’s voor nodig zijn. Als zodanig bieden zij een kosteneffectieve oplossing voor biowetenschappelijke bedrijven die hun bereik willen uitbreiden en hun bedrijf willen laten groeien.

Evoluerende inhoud schrijven voor Life Sciences

In een wereld waarin consumenten van alle kanten worden gebombardeerd met inhoud, wordt het steeds belangrijker om inhoud te creëren die is afgestemd op de specifieke behoeften en interesses van uw doelgroep. Met gepersonaliseerde inhoud kunt u uw Life Science publiek rechtstreeks aanspreken en ervoor zorgen dat uw boodschap door de ruis heen snijdt.

Inhoud is al jaren de onmiskenbare factor om uzelf te positioneren als een betrouwbare adviseur, de SEO te verbeteren en verkeer naar uw website te leiden. Maar toch, de meeste life sciences bedrijven die wij kennen bloggen nog steeds niet regelmatig, posten geen promo stukken, en zijn zo: missing out!

Valkuilen voor het schrijven van Life Sciences Content?

De belangrijkste valkuilen die we vaak horen zijn het gebrek aan tijd, geen inspiratie voor onderwerpen, en het onvermogen om goed te schrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat elk bedrijf efficiënt elke 2 of 3 weken een blog kan afleveren als ze goed op voorhand gepland worden en de inzet aanwezig is.

Wij werken met Life Sciences bedrijven die altijd onder tijdsdruk en deadlines staan, en wij zorgen ervoor dat het lukt. Dwing mensen nooit om blogs te schrijven; toon altijd eerst de waarde aan en ga van daaruit verder.

Gepersonaliseerde inhoud schrijven voor Life Sciences

Gepersonaliseerde inhoud is een van de belangrijkste trends in life sciences marketing. Zo kunt u persoonlijker contact leggen met uw doelgroep en inhoud leveren die is afgestemd op hun specifieke behoeften.

Met gepersonaliseerde inhoud kunt u uw publiek segmenteren en berichten opstellen die voor hen relevant zijn. Dit soort inhoud zal eerder aanslaan bij uw doelgroep en u helpen uw marketingdoelstellingen te bereiken.

Om gepersonaliseerde inhoud te creëren, moet u uw doelgroep goed begrijpen. Zodra u uw doelgroep kent, kunt u bepalen welk soort inhoud voor hen het meest relevant zal zijn.

Het creëren van gepersonaliseerde inhoud kan tijdrovend zijn, maar het is de moeite waard. Door aangepaste inhoud voor uw doelgroep te creëren, kunt u een sterke relatie met hen opbouwen en uw kansen vergroten om uw marketingdoelstellingen te bereiken.

Interactieve inhoud voor biowetenschappen

Interactieve inhoud is een van de meest effectieve manieren om uw publiek bij uw marketing te betrekken. Er zijn vele soorten interactieve inhoud, maar enkele van de populairste zijn quizzen, enquêtes, opiniepeilingen en spelletjes.

Quizzen zijn een geweldige manier om mensen aan het denken te zetten over uw merk en wat u aanbiedt. U kunt ze ook gebruiken om leads te genereren of gegevens over uw doelgroep te verzamelen. Enquêtes zijn een andere uitstekende manier om informatie van uw publiek te verzamelen. U kunt bijvoorbeeld enquêtes gebruiken om meer te weten te komen over klanttevredenheid en productvoorkeuren, of om uit te zoeken welke onderwerpen voor hen het belangrijkst zijn.

Polls zijn een geweldige manier om onmiddellijke feedback te krijgen van uw publiek over eender welk onderwerp. Spelletjes zijn ook heerlijk en boeiend om mensen tot interactie met uw merk te bewegen. U kunt spelletjes gebruiken om speciale aanbiedingen of producten te promoten of gewoon voor de lol.

Welk type interactieve inhoud u ook kiest, garandeer dat het relevant is voor uw merk en uw doelgroep.

Gespreksmarketing toepassen in uw Life Sciences communicatie

Conversational marketing is een interactieve vorm van marketing waarbij klanten via verschillende kanalen, zoals live chat, messaging en chatbots, realtime gesprekken kunnen voeren met vertegenwoordigers van het bedrijf.

Dit type marketing is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat het bedrijven in staat stelt een persoonlijker niveau van klantenservice te bieden en relaties op te bouwen met hun doelgroepen. In de biowetenschappensector, waar de concurrentie groot is en de marges laag, kan conversatiemarketing een krachtig instrument zijn om uw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie en nieuwe opdrachten binnen te halen.

Er zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden wanneer u conversatiemarketing toepast op uw life sciences bedrijf:

 • Zorg voor de juiste technologie om conversatiemarketing te ondersteunen. Dit omvat live chat software, chatbots en andere tools die real-time conversaties met uw klanten mogelijk maken;
 • Train uw team in het gebruik van deze tools en ga effectief in gesprek met klanten;
 • Ontwikkel duidelijke richtlijnen en scripts voor klantinteracties, zodat iedereen in uw team het eens is over wat er tijdens gesprekken gezegd (en niet gezegd) moet worden;
 • Verzamel gegevens over klantinteracties om uw conversatiemarketingstrategie na verloop van tijd te verbeteren;
 • Wees voorbereid om uw conversatiemarketing op te schalen naarmate uw bedrijf groeit, zodat u een uitstekende klantenservice kunt blijven bieden.

Life Sciences website en zoekmachineoptimalisatie

Life Sciences website bouwen

Uw website is nog steeds een van de belangrijkste kanalen voor de marketing van uw life sciences bedrijf. Zorg ervoor dat uw website is geoptimaliseerd voor zoekmachines en mobiele apparaten en dat hij inhoud van hoge kwaliteit bevat die aansluit bij de behoeften van uw doelgroep.

Lees hier meer over het maken van een goede Life Sciences Website.

Eeuwige Zoekmachine Optimalisatie voor Life Sciences bedrijven

Neem een man in de arm of lees er zelf over, maar het is essentieel dat uw website alle kenmerken van een goede website heeft. Dat moet het zijn:

 • solide vanuit een technisch perspectief
 • gebruiksvriendelijk
 • eenvoudige interfaces
 • snelle laadtijden
 • geoptimaliseerd voor mobiel
 • gemakkelijk geïndexeerd door zoekmachines.

U kunt ook de inhoud zelf herzien om de gebruiker tevreden te stellen. Zoals u wellicht hebt gemerkt, tonen de resultatenpagina’s van Google nu ook Featured Snippets, Knowledge Graphs, Google News, People Also Ask, enz.

Deze zijn allemaal bedoeld voor de behoefte van de gebruiker aan antwoorden op zijn vraag. Voor een optimale indexering van uw inhoud moet u deze goed structureren en onthouden dat inhoud van hoge kwaliteit nog steeds essentieel is voor autoriteit.

Meer aandacht voor de klantervaring

De afgelopen jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden in het marketinglandschap voor biowetenschappen. De toegenomen aandacht voor klantervaring heeft geleid tot een meer gepersonaliseerde en op maat gesneden benadering van marketing, wat duidelijk blijkt uit de manier waarop bedrijven nu met hun klanten omgaan.

Deze trend zal zich het komende jaar voortzetten naarmate meer bedrijven hun klantervaring willen verbeteren en sterkere relaties met hun doelgroepen willen opbouwen. Om voorop te blijven lopen, moeten marketeers in de biowetenschappen bereid zijn hun strategieën en tactieken aan te passen aan de steeds veranderende behoeften van hun klanten.

Enkele van de belangrijkste manieren waarop marketeers hun klantervaring kunnen verbeteren zijn:

 • Luisteren naar feedback en deze gebruiken om uw aanbod te verbeteren
 • Gerichte inhoud leveren die voldoet aan de specifieke behoeften van uw publiek
 • Een naadloos en gebruiksvriendelijk klantentraject creëren
 • Een hoog niveau van klantenservice bieden bij elk contactpunt
 • Voortdurend uw prestaties meten en analyseren ten opzichte van de belangrijkste statistieken

Omni-Channel Marketing voor Life Sciences

De trend naar omnichannel marketing is er een die Life Sciences bedrijven steeds meer overnemen. Hierbij worden verschillende kanalen gebruikt om klanten te bereiken en te binden, waaronder online, offline en mobiel.

Voorbij zijn de dagen dat één type marketing voldoende zou zijn om uw doelgroep te bereiken. In de wereld van vandaag is het essentieel om een multi-channel aanpak te hanteren die zowel online als offline kanalen omvat. Zo kunt u uw publiek bereiken waar zij de meeste tijd doorbrengen en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen uw boodschap te zien krijgen.

Datagestuurde besluitvorming

Met zoveel gegevens binnen handbereik is het cruciaal om gegevens te gebruiken bij het plannen van uw marketingstrategie. Door te begrijpen wie uw doelgroep is en wat zij zoeken, kunt u gerichte inhoud en campagnes creëren die bij hen aanslaan en resultaat opleveren.

Met een omnichannelaanpak kunnen bedrijven een meer naadloze en geïntegreerde klantervaring bieden en hun klanten doeltreffender benaderen met gepersonaliseerde boodschappen. Het is ook essentieel dat bedrijven nagaan hoe ze gegevens van elk kanaal kunnen gebruiken om hun omnichannelstrategie te onderbouwen.

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie en machine learning zien we een toename in de mogelijkheid om content en ervaringen van klanten te personaliseren. Bedrijven kunnen hun klanten nu zeer relevante en gerichte boodschappen aanbieden op basis van hun specifieke behoeften en interesses.

Toegenomen invloed van Gen Z professionals in life sciences marketing

Nu de oudste leden van generatie Z beginnen te werken, hebben zij een steeds grotere invloed op de marketing van biowetenschappen. Deze generatie is zeer vertrouwd met technologie en sociale media en is niet bang om die in hun voordeel te gebruiken.

Generatie Z professionals zijn vaak:

 • creatiever dan hun voorgangers;
 • niet bang om buiten de kaders te denken als het op marketing aankomt;
 • bedreven in het gebruik van gegevens om hun beslissingen te onderbouwen;
 • niet bang om te experimenteren met nieuwe ideeën.

Door deze eigenschappen zijn professionals van generatie Z goed geplaatst om te profiteren van de vele mogelijkheden die life sciences marketing biedt.

In de komende jaren kunnen we verwachten dat meer Gen Z-professionals op dit gebied zullen werken, en we kunnen verwachten dat zij de richting van life sciences marketing aanzienlijk zullen beïnvloeden.

Een focus op een gerenommeerd merk voor Life Sciences

Meer gebruik van sociaal bewijs

Naarmate de concurrentie in de biowetenschappen toeneemt, wenden farmaceutische en biotechnologische bedrijven zich tot sociaal bewijs om zich te onderscheiden. Sociaal bewijs is het idee dat mensen eerder geneigd zijn een product of dienst te vertrouwen als ze zien dat anderen het gebruiken en er succes mee hebben.

Er zijn een paar manieren waarop bedrijven sociaal bewijs in hun marketing kunnen gebruiken. Een daarvan is door getuigenissen van klanten en casestudies op hun website en in hun marketingmateriaal op te nemen. Dit helpt potentiële klanten te zien dat andere mensen succes hebben gehad met het product of de dienst en biedt hen specifieke voorbeelden van hoe het mensen heeft geholpen.

Een andere manier om sociaal bewijs te gebruiken is via influencer marketing. Dit houdt in dat u samenwerkt met invloedrijke mensen in de biowetenschappensector die uw product of dienst kunnen aanprijzen bij hun publiek. Dit kan een krachtige manier zijn om nieuwe potentiële klanten te bereiken en geloofwaardigheid op te bouwen voor uw merk.

Tot slot kunt u sociale media ook in uw voordeel gebruiken als het gaat om sociaal bewijs. Door bijvoorbeeld positieve recensies en getuigenissen van klanten op uw sociale mediakanalen te plaatsen, kunt u potentiële klanten laten zien dat uw product of dienst het overwegen waard is.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het lijdt geen twijfel dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een topprioriteit is voor biowetenschappelijke bedrijven. Bijgevolg maken veel Life Sciences-bedrijven van MVO een kernonderdeel van hun bedrijfsstrategie.

Volgens een onderzoek van de Boston Consulting Group zegt bijna tweederde van de leidinggevenden in de biowetenschappen dat MVO cruciaal is voor het succes van hun bedrijf. En bijna de helft van de ondervraagden zegt dat MVO een van hun top drie strategische prioriteiten is.

Deze aandacht voor MVO wordt ingegeven door verschillende factoren, waaronder druk van investeerders, klanten en werknemers. Maar het is ook een erkenning dat MVO een positief effect kan hebben op het resultaat.

Levenswetenschappelijke bedrijven kunnen MVO op verschillende manieren in hun marketingmix opnemen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Zorg ervoor dat uw website informatie bevat over de MVO-initiatieven van uw bedrijf.
 • Gebruik sociale media om de betrokkenheid van uw bedrijf bij MVO te promoten.
 • Benadruk de prestaties van uw bedrijf op het gebied van MVO in uw marketingmateriaal.
 • Sponsor evenementen of programma’s die de MVO-doelstellingen van uw bedrijf ondersteunen.

Vertegenwoordiging, toegankelijkheid en inclusiviteit tonen

Naarmate de biowetenschappenindustrie innovatiever en flexibeler wordt, moet ook de marketing evolueren om tegemoet te komen aan de behoeften van patiënten, zorgverleners en gezondheidswerkers.

Enkele toptrends die de life sciences marketing in 2023 zullen domineren zijn het tonen van representatie, toegankelijkheid en inclusiviteit.

Vertegenwoordiging tonen: Het is van vitaal belang dat biowetenschappelijke bedrijven in hun marketingmateriaal representatief zijn om contact te leggen met patiënten en zorgverleners uit alle lagen van de bevolking. U kunt dit doen door verschillende mensen in reclamecampagnes en ander marketingmateriaal op te voeren. Bovendien moeten bedrijven inclusieve taal gebruiken die voor iedereen begrijpelijk is.

Toegankelijkheid: Met de opkomst van digitale gezondheidstools wordt het voor patiënten en zorgverleners gemakkelijker om toegang te krijgen tot informatie over hun gezondheidstoestand en behandelingsmogelijkheden. Levenswetenschappelijke bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun websites en inhoud toegankelijk en gemakkelijk te navigeren zijn, zodat gebruikers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Bovendien is het van essentieel belang om onderwijsmateriaal aan te bieden dat is afgestemd op de behoeften van verschillende doelgroepen.

Inclusiviteit: Om een inclusieve omgeving te creëren, moeten biowetenschappelijke bedrijven ervoor zorgen dat hun producten en diensten beschikbaar zijn voor iedereen, ongeacht ras, etniciteit, religie, genderidentiteit, seksuele geaardheid of sociaaleconomische status. Dit houdt ook in dat ervoor moet worden gezorgd dat de klinische proeven representatief zijn voor de bevolking en dat er financiële steunprogramma’s worden aangeboden.

Merkconsistentie

Merken ontwikkelen zich in de loop der tijd, net als u. Tijdens je carrière verfijn en verbeter je hopelijk jezelf, en met die vaardigheden probeer je ook je bedrijf te laten groeien en het merk ten goede te veranderen. Uiteindelijk, na een tijdje verbeteren, zou je kunnen vaststellen dat het merk zo geëvolueerd is dat het nodig is om je hele arsenaal te bekijken om te zien of het allemaal nog voldoet aan de normen van je merkboek.

Neem dus de tijd om merkafwijkingen van bijvoorbeeld woordgebruik en beeldmateriaal te controleren en te herstellen.

Activering van werknemers maakt Life Sciences marketing efficiënter

De biowetenschappelijke industrie staat onder druk om meer te doen met minder. Als gevolg daarvan worden marketingbudgetten verlaagd en moeten Life Sciences marketeers meer leads genereren met minder middelen. Activering van werknemers kan life sciences bedrijven helpen besparen op marketingkosten en toch hun doelgroepen bereiken. Bovendien kan werknemersactivering helpen marketing efficiënter te maken door werknemers in staat te stellen ambassadeurs en pleitbezorgers van het merk te zijn. Werknemers zullen eerder geneigd zijn meer te doen dan het bedrijf en zijn producten te promoten wanneer zij betrokken zijn bij en investeren in het bedrijf.

Activering van werknemers kan life sciences bedrijven ook helpen besparen op marketingkosten. Life Sciences-bedrijven kunnen hun doelgroepen bereiken door werknemers te betrekken bij marketinginspanningen zonder te betalen voor traditionele reclamekanalen. Bovendien zijn door werknemers geleide marketinginspanningen meestal persoonlijker en authentieker, wat bij potentiële klanten een gunstigere indruk van het bedrijf kan wekken.

Hoe kunnen life sciences bedrijven hun werknemers activeren? Er zijn veel verschillende manieren om werknemers te activeren. Sommige bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van employee advocacy programma’s, terwijl andere wedstrijden houden of incentives aanbieden voor werknemers die deelnemen aan marketingactiviteiten.

Employee advocacy-programma’s zijn bedoeld om werknemers te mobiliseren om deel te nemen aan marketing- en verkoopactiviteiten. Deze programma’s omvatten doorgaans de opleiding van werknemers om het bedrijf en zijn producten effectief te promoten. U kunt ook stimulansen bieden om deelname aan te moedigen.

U kunt ook wedstrijden en andere stimuleringsprogramma’s gebruiken om werknemers te activeren. Deze programma’s belonen werknemers die deelnemen aan marketingactiviteiten of leads genereren. De aangeboden incentive zal afhangen van uw budget en doelstellingen.

Uitbesteding aan marketingbureaus voor biowetenschappen

De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de manier waarop biowetenschappelijke bedrijven hun producten en diensten op de markt brengen. In het verleden vertrouwden de meeste bedrijven op interne marketingteams om marketingcampagnes te ontwikkelen en uit te voeren. Steeds meer bedrijven besteden hun marketinginspanningen echter uit aan gespecialiseerde digitale marketingbureaus voor biowetenschappen.

Er zijn verschillende redenen voor deze trend. Ten eerste begrijpen digitale marketingbureaus heel goed hoe het online landschap in elkaar zit en hoe ze er effectief doorheen moeten navigeren. Zij hebben ook toegang tot geavanceerde technologie en hulpmiddelen die u kunt gebruiken om doelgroepen te bereiken en te binden. Bovendien kunnen digitale marketingbureaus voor biowetenschappen vaak kosteneffectievere oplossingen bieden dan interne teams.

Als uw bedrijf overweegt zijn marketinginspanningen uit te besteden, is het essentieel een gerenommeerd en ervaren bureau te kiezen. Doe uw onderzoek en vraag om referenties voordat u een beslissing neemt.

Wist u dat wij biotechs hebben geholpen om succes te boeken?

Met de juiste digitale marketingstrategie kunnen biotechnologische startups met succes de aandacht van investeerders trekken en de financiering veiligstellen die ze nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien.

 

Marketing Challenges for CROs

Marketing Challenges for CROs

How to overcome the marketing challenges that Contract Research Organizations (CROs) face in today’s ever-evolving landscape? Learn how to set your CRO apart in a saturated market and master navigating the global-local balance. From tailoring messages for diverse stakeholders to staying agile in an evolving service landscape, discover the art of maintaining scientific integrity while ensuring accessibility.

Marketing A Clinical Research Organization (CRO)

Marketing A Clinical Research Organization (CRO)

Learn more about marketing a Clinical Research Organization (CRO) and how CROs can differentiate in a saturated market. Learn about unique selling points, evidence-based strategies, and crafting compelling brand stories for lasting client connections.

Essential Marketing Channels for Life Sciences Companies

Essential Marketing Channels for Life Sciences Companies

In the vast ocean of life sciences marketing, where ideas and innovations collide, the right channels serve as the compass to steer your message toward success. They are the key to unlocking the potential of reaching your target audience effectively. In this blog,...